joi, 4 aprilie 2013

Manipularea. Partea I

Aplicatiile practice ale manipularii


          Salut tuturor. Nu am mai scris de ceva timp, dar ceva m-a facut sa ma intorc aici, pe blog. Zilele trecute, vorbeam cu o prietena despre manipulare. Cum aceasta este omniprezenta, m-am descis sa deschid cateva topicuri legate de tehnicile de manipulare la care luam parte, chit ca suntem manipulatori sau manipulati.
          Faza asta se intampla zilnic. Omul nu face si nu zice nimic fara a avea un scop final. Deci, deja de la primul cuvant pe care il spui, tu astepti de la ceilalti sa fie pe aceiasi frecventa cu tine. Deci prima propozitie pe care tu o lansezi pentru atingerea unui scop este o propozitie manipulatoare. Tot ce faci zilnic include manipularea. Daca vrei o zi  libera, o marire de salariu, o nota mai buna sau telecomanda televizorului vei apela la una din tehnicile de manipulare. Cum oamenii sunt lenesi, nu vor avea niciodata puterea necesara sa-si atinga toate scopurile prin actiuni. Deci daca vrei ceva, nu o sa te lupti pentru el, ci o sa incerci sa-i manipulezi pe altii sa ti-l dea la nivelul la care esti acum. Daca vezi ca nu-ti merge, abea atunci incerci sa te dezvolti singur.
          Dar sa revenim la manipulare. Exista o formula simpla : spui ce trebuie sau nu. De asta depinde atingerea scopului tau. Ca sa stii ce trebuie sa spui, ori o faci din instinct, ori trebuie sa te apuci sa te informezi.

Hai sa vedem cativa pasi simpli ce trebuiesc folositi intr-o manipulare cu final pozitiv pentru tine :
1) Atragerea atentiei
Asta se reduce la un salut. Sapand mai adanc, vei afla ca atragerea atentiei tine de vestimentatie, pozitia corpului, mimica fetei, expresivitatea miscarilor si tonul vocii. Lucrand la cel putin 3 dintre acestea, vei atrage atentia intr-un mod pozitiv-afectiv. De asemenea, iti dau un pont psihologic. Vei crea o legatura mai stransa cu persoana atrasa, daca ii vei include si numele in salut. Asta denota faptul ca este o persoana importanta pentru tine, ca este cineva pe care tu l-ai remarcat. Aceasta mica remarca plus un zambet, vor face cat 1000 de cuvinte.
2) Obtinerea acordului
Este cel mai important pas al tehnicii de manipulare. Daca poti obine 3 de DA de la o persoana, deja acea persoana are psihicul deschis fata de tine. Daca se intampla asta, tu il poti manipula. Acum ca stii asta, vei vedea ca oamenii care nu obtin aceste DA-uri de la tine iti vor presa psihicul pana le vor obtine.
Obtinerea acordului se poate face prin :
- Plasarea unor intrebari la care sigur vei raspunde cu DA.
- Influente kinestezice : O atingere pe umar (umarul drept, de preferat) la care ai siguranta ca persoana va avea o reactie pozitiva.
- Avansare : influentarea acordului. Este deja "o manipulare in cadrul manipularii". Adica intre atragerea atentiei si obtinerea acordului vei aplica inca o forma de obtinere a acordului, una de ajuns de influenta cat sa-si deschida psihicul dar intr-o doza mica pentru a nu preasa persoana respectiva. Daca ai facut acest lucru, ii poti influenta acordul, facandu-l sa creada ca DA este raspunsul pe care vrea sa ti-l ofere.
Daca stii ca ai apelat cu succes la avansarea in manipulare, deja stii ca persoana este influentata de tine si nu mai exista cale de intoarcere.
3) Dirijarea emotiilor
Nu sunt multe de spus. Acesta este pasul in care tu ii influentezi starea emotionala. Pozitia corpului, tonul vocii, mimica fetei au rolul decisiv aici. Daca vrei sa faci o persoana sa se simta prost ii transpui emotii negative. Daca vrei sa se simta bine, ii transpui emotii pozitive. Aici trebuie sa stii tu ce trebuie sa faci pentru ca depinde de fiecare individ. Daca tipi la cineva "Cade casaaaa !!" se va simti bine sa fuga. Cu toate ca fuga de pericol influenteaza negativ, il vei face sa se simta bine ca a scapat de pericol. Deci va fi greu sa stii cum vor fi percepute emotiile pe care tu incerci sa le transmiti.
4) Modificarea deciziei si a comportamentului
Este pasul final al acestei tehnici de manipulare si presupune ca ai primit reactii pozitive la pasii de mai sus. Daca da, atunci iti va fi deja lejer sa obtii ce vrei. Persoana respectiva este de acord cu tine, deci este pe aceiasi lungime de unde cu tine. Deci scopul tau devine si scopul lui deci el va vrea sa-si atinga scopul care defapt e al tau. Tare, nu ? :))

          Inchei pentru azi, cu o mica  aplicatie a tehnicii din topic.
Ma duc la florarie. Am 60 de lei, dar vreau sa iau un buchet la 40 de lei maxim. Ce fac ?
1) Atragerea atentiei
- Buna ziua
2) Obtin acordul
- Se poate ? Aveti o secunda pentru mine ? Imi place acest buchet. Este potrivit pentru 8 martie ?
Raspunsul va fi DA la oricare dintre acestea
3) Dirijarea emotiilor
- Ce bine vorbiti cu clientii, sunt sigur ca o sa revin si altadata. Florile sunt atat de ingrijite, se vede ca aveti grija de ele.
- Multumesc, va ofer ceva ?
- Imi place buchetul, dar e mai mult de 20 de lei, nu ? Vreau sa iau ceva frumos
- Aaa.. Doar 20 de lei ? Pai e mai mult, e 40 de lei asta.
4) Modificarea deciziei
- Pff..ok multumesc, n-am atat.
- Cat ai ? Am 30 de  lei, dar vroiam sa iau si o felicitare... Dar e asa frumos, l-as lua si la 40 daca as avea..
- Hai ca il dau la 30..
- <hehe> Wow.. Va multumesc frumos, fiti sigura ca o sa revin aici curand.
- Cu placere
- La reverede si la multi ani de 8 Martie.

          Cam atat pentru astazi, va urez o zi placuta.
Voi reveni curand cu urmatoarele 2 parti ale tehnicilor de manipulare.

3 comentarii:

  1. asta ultima cu floraria este total adevarata.
    binee..sa nu uitam ca ,de obicei,oamenii ce vand la florarii decid pretul. se lasa influentati de clienti pentru ca doresc sa isi vanda marfa care in mai putin de 5 zile se oflieste[am zis cu aproximatie]. dar treaba asta nu ar merge clar la un magazin de haine,accesorii sau alte chestii de genu . zic eu :)
    in rest,interesant si cat se poate de realist :*

    RăspundețiȘtergere
  2. hehe, este exemplu de manipulare prin tehnicile de mai sus. Iti arat alte metode cand ne vedem :d

    RăspundețiȘtergere