sâmbătă, 2 februarie 2013

Justin Bieber. Sau cum stii tu sa percepi lumea.

         Va salut din nou, asta daca mai sunteti prin zona, pregatiti moral pentru cateva reprosuri. Si cand te gandesti cat imi place sa va judec, sa va despart in piese de puzzle si sa va analizez, atunci iti dai seama ca n-o sa-ti zic nimic de bine.
         Si o sa iau ca exemplu un tanar, cantaret, ce a reusit sa-si faca o viata din mult prea putine lucruri. Si nu s-a gandit un moment unde va ajunge. Dar cand a ajuns, i se pare perfect normal, pentru ca A LUPTAT pentru EL si este dreptul lui sa se simta indreptatit. O tu, fiinta inteligenta... Poti tu percepe aceste lucruri ? Poti tu sa fii altfel ? Pentru ca eu sunt aici sa-ti spun ca nu poti. Iti place ceva - faci acel ceva - iti faci o cariera din acel ceva - incepi sa o duci bine cu acel ceva - numai tu stii ce-ai facut sa ai acel ceva - si acum simti ca ai lumea la picioare si te comporti ca atare. Pentru ca toti ce te venereaza, te vor pe tine, pentru ca tu ai acel ceva. Si devi un Justin Bieber, mai mult sau mai putin.
         Iar lumea care este condusa de principii demodate, nu va rasfoieste viata, nu va citeste paragrafele pozitive, nu trage concluzii si ideei principale din ceea ce creati, ati creat si considerati ca este bine sa creati in continuare.

Daca citesti coperta si cuprinsul, nu inseamna ca stii toata cartea !

         Inseamna ca citesti superficial, consideri ca faci un efort daca ajungi sa citesti si prefata cartii. Asta inseamna ca privesti dezinteresat o persoana, nu ii analizezi partile bune si rele, nu iei in considerare si opiniile pro sau contra si te bazezi strict pe ce crezi tu. Si ce crezi tu este defapt ce simti tu; si ce simti tu este un amestec de ideei sugerate de anturaj, mediul social si mai ales, efectul de turma.

         Cand ajungi sa citesti intreaga carte, ceilalti tind sa te considere scos din tipare. O sa te simti parasit daca nu stii cum sa-ti maschezi umpic departarea de turma. Stii povestea cu oile negre ?
         Se spune ca era o turma de oi ce vietuiau intr-o zona mlastinoasa si plina de noroi. Cand se deplasau dintr-o parte in alta, incercau sa stea cat mai legate, pentru ca nu stiau cum arata o groapa cu noroi. Cand pica una, celelate stiau ca acolo e groapa. Tot incerca saracul cioban sa curete oile de noroi dar nu reusea. Si ramaneau oile negre de noroi. Si cat timp se chinuia sa le curete, hop, mai pica una intr-o groapa...
         Pana la urma se lasa ciobanul pagubas si da drumul oilor negre alaturi de turma. De atunci n-a mai picat nici una in noroi. De ce ? Pentru ca oile care cazusera mai inainte, stiau cum arata o groapa si le ocoleau. Si turma de oi albe le urmareau doar pe acestea negre peste tot.

         N-ai inteles ? Hai sa-ti explic :
Daca tu iesi din turma, fie voluntar, fie involuntar, mereu va fi cineva care va incerca sa te aduca la starea ta initiala. Ce faceai in turma ? Erai folosit drept scut uman, experiment, soricel de laborator pentru binele intregii turme. A incercat turma sa scoata vre-o oaie ? Nu. Le scotea ciobanul, iar ciobanul poate fi o persoana buna sau rea, este complet decizia ta. Ce incerc sa-ti mai spun e ca nu prea o sa poata cineva sa-ti mai schimbe personalitatea pe care o dezvolti inafara turmei. Si asta e bine. Si cand o sa intri inapoi, fie in vechea ta turma, fie in alta, vei stii sa diferentiezi obstacolele de zonele prospere si vei ajunge sa-i conduci pe restul.
         Acum spune-mi. Ce nu-ti place la Justin Bieber ? Pentru ca iti pot contracara usor orice afirmatie ai avea.
- Este inganfat ? - Se bucura de faima. A luptat pentru ea si a obtinut-o, are tot dreptul. Faptul ca e tanar ii da marele avantaj sa se bucure cu adevarat. Pentru ca in adolescenta tindem sa avem ce-a mai mare nevoie de atentie. Este momentul cand subconstientul nostru incearca sa inpuna secvente din primii 2 ani din viata (inclusiv cele 9 luni din burtica mamei) Si daca primim acea atentie, nu vom mai suporta niciodata in viata gandul de a nu o avea. Si ne va motiva tot timpul sa o obtinem.
- Voacea ? - Ce ai cu vocea lui ? Ai incercat sa-i asculti obiectiv un album ? Nu ma refer la o piesa. Asculta un album, pentru ca e incredibil de variat si te va prinde ceva.
- Versuri, stil de abordare ? - OK. A ales sa cante RnB. Nu te astepta sa cante alceva inafara de "love you baby". Iar RnB-ul si Pop-ul se stie ca au inceput sa-si indrepte atentia catre adolescenti, deci nu-i de mirare simplitatea exprimarii.

         Vinovat pentru ceea ce crezi despre cineva esti tu. Daca cineva nu e cum vrei sau cum stii tu ca ar trebui sa fie, reusesti involuntar sa-i gasesti defecte. Si defectele sunt amplificate de efectul de turma. Iesi din turma, intra in altele, cunoaste oameni si opinii noi si formeaza-ti o parere abea cand esti sigur ca e echilibrata complet.
         Eu am avut norocul sa trec prin diferite medii sociale. Dar faptul ca sunt un introvertit inca ma determina sa am anumite principii despre societate. Si noroc cu exprimarea asta libera, ca altfel explodam demult. Diferenta dintr noi doi o constituie faptul ca eu, oricate principii as avea, reusesc sa judec obiectiv o carte.
         Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa citesti cartea ! Dupa, vei avea argumente pentru a-ti sustine ideea si principiul. Pana atunci, e imoral sa te lasi manipulat de simplul efect de turma la care esti expus zilnic.

         Eu va spun bafta, pana data viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu